SOMMARLOV!

Sommarlov för elever och studenter! För vissa innebär det en lång ledighet för andra har tiden hunnit ikapp och sommarlov innebär sommarjobb.

Själv kan jag konstatera att sommaren inte bjuder semester i år. Fram till 18 augusti flyter det på med aktiviteter, evenemang och bokningar. Någon dag här och där finns luckor och då gäller det att njuta av sommaren.

Terminen fick ett riktigt annorlunda avslut för oss i år. Vi var på Flogbergets gruva med niorna från Söderbärke och hade” arbetsdag i gruvan” Det var finalen på två dagar då eleverna fått möjlighet att lära om järnet/stålet på andra sätt en i skolans lektionssalar.

Slöjdlärare Ann Törnblom, som själv smider, har under några år varit ner till smedjan med sina sjätte och niondeklassare på höst- och vårtermin. Intresset för bygdens historia och smidet är något vi delar. Anns engagemang har öppnat nya möjligheter för kommunens grundskoleelever att för några timmar byta ut de traditionella lektionssalarna. Detta gör att eleverna får uppleva sin historia och nutid på ett nytt och spännande sätt.

Förra veckan var de i smedjan och arbetade med hammare ,tång och pensel. Tillsammans med slöjdlärare och bildlärare fick de i smedjan i det Gamla mediumverket skapa utifrån sina egna sinnesintryck. De hade tre stationer, smide, bild och trådslöjd.
I onsdags fick de möta järnet de smidit i sin ursprungliga form i gruvan. Tillsammans med undertecknad och en trio glada aktörer från Flogbergs-sellskapet fick de prova på gruvarbetarens och smedens arbete där anno 1800-tal. Tyvärr har jag inga bilder från i onsdags, men följ länkarna här nedan så kommer du till artiklar med bilder.

Nya Ludvikatidning
DalaDemokraten

Summasumario så är samarbetet med Ann, hennes elever och lärarkolleger väldigt roligt och utvecklande. Jag hoppas att vi får möjlighet att fortsätta samarbetet till hösten och att nästa gång utöka projektet genom att även göra järn i blästa och besöka stålverket Ovako som gör stål anno 2009.

Varmt tack för denna termin allesamman och hoppas ni får ett bus skönt sommarlov!

Tills vi ses ha det gott
Ann-Kristin