1:a Advent i smedjan

Det blev en dag med många intryck och en dag att minnas. Inte minst för alla de som kom och besökte smedjan ovetande om att det första de skulle möta var Viga. Viga är ett Nordsvenskt sto (som ska föla i maj). En av de vackraste hästar jag mött, hon blev ett smycke där hon godmodigt stod och lät sig beskådas, klappas och skos.
Vi hade gjort i ordning en alldeles egen plats åt henne. Efter att ha kikat nyfiket bort mot alla eldar och smeder fan hon sig tillrätta på sin plats. Hon hade inte bara vatten, hö och morötter att äta, utan dagen till ära fick hon av sin ägare Mats Lindahl även smaka pepparkakor!

En egen sällskapsdam hade hon också som såg till att hon hade det bra och fick komma ut på promenad med nya skor.


Smedjan besöktes av ca 1500 personer, gamla som unga. Kursdelta- garna fick denna dag smida inför publik bestående av både släkt vänner och besökare.

Våga Smida smederna höll ässjor igång för alla de som ville prova på att smida. Många barn passade på att smida medan föräldrarna stolt såg på


Många äldre hade en riktig nostalgistund hos Viga. En gammal dam utbrast när hon fick se Viga ”Åhhhh en riktig häst, det är ju en Nordsvensk! Jag växte upp med dessa underbara djur. Det tillhörde vardagen när jag var barn att far smidde hästkorna och skodde hästarna själv.” Flera äldre hade liknande reaktioner och reflektioner under dagen. Jag insåg att vi omedvetet hade hittat något som berörde och uppskattades av de äldre besökarna denna dag.

I den gamla industrin utfördes, innan ånglokens och truckarnas tidevarv, mycket av dragarbetet med hästens hjälp. Att få ha (om än för en dag) en riktig arbetshäst mitt i en sådan miljö som nu var fylld av hammarslag och sorlet av 1500 människor gamla som unga, blev en upplevelse som satte sig i minnet för lång tid framöver. Många kom fram och framförde önskan om att detta skulle bli en tradition i Smedjebacken, 1: advent i smedjan, ja...varför inte...

Klicka på bilderna här bredvid så får du se hur det gicktill när Mattias Herjeskog gav Viga sina nya skor i Gamla Mediumverket i Smedjebacken 1:a advent 2008 och lite av kursdeltagarnas smidesalster.

Tyvärr fixade jag inte så bilderna kommer i rätt ordning, men rubrikerna ger en vägledning.

Varmt tack till er alla som besökte oss och gav oss lön för mödan att arrangera denna dag i smedjan.
/Ann-Kristin och Jonny med Våga Smida smederna och alla kursdeltagare

Tills vi här eller i smedjan ses ha det gott!