Charmigt var ordet för söndagens smide


I söndags blev de flesta klara med sina ljusstakar. Jag måste dock få lyfta fram en speciell kursdeltagare, nämligen André. Jag är så imponerad, 10 år gammal gör han ljusstaken helt själv på några timmar! Här stukar han järnet som så småningom ska bli holken. Tyvärr fick jag inget kort på den färdig, men jag lovar att återkomma nästa söndag med en bild av resultatet.
Mamma Eva Abrahamsson, lärare i blid på gymnasiets estetprogram i Ludvika smider också.

Bild fick jag dock på vår glade hovslagare och värmlänning Mattias Herjeskog och hans ljusstake (nedan th). Här med en annan glad deltagare Mats Lindahl (tv). .
Ljusstaken förmedlar, enligt mitt tycke, charm och skaparglädje.












Lars Edlund hade av sina barn fått beställning på en krok för två. Vad gör man inte för sina barn.... jo just en liten charmig krok för två. Här i elden för att linoljebrännas.

SMIT-dagar
2006 blev jag kontaktad av Ejvin Brinderberg, lärare på gymnasiets teknikprogram i Ludvika. Han undrade om vi kunde hjälpas åt att göra ett par intressanta dagar för eleverna, på temat stål och smide. Resultatet blev något vi kallar SMIT-dagar, SMide Industri och Teknik. Två dagar då eleverna får smita från skolan och följa järnets/stålets väg från 1800-tal till 2000-tal. Från gruva till hytta och från dagens stålverk till smedja. Pedagogiken går ut på att eleverna får lära genom att göra och uppleva. Det hela avslutas genom att eleverna själva får bearbeta/smida järnet, eller som vi idag säger stålet. Ejvin har genom sitt engagemang varit med och banat vägen för den smidesverksamhet vi har för gymnasieelever idag. Därför är det dubbelt upp roligt att ha honom i smedjan på kurs! Här diskuterar han och Joakim nästa moment i den smidestång han håller på med.

FRITT ARBETE EFTER LJUSSTAKEN
Efter att ha blivit klar med ljusstaken, är grundmomenten i kursen avverkade och kursdeltagarna får ge sig i kast med eget smide.


EN VECKA I SMEDJAN
Nu har en vecka i smedjan gått och en ny börjat. Så här kan det alltså se ut i smedjan en vecka i november. I nästa inlägg ska jag försöka berätta lite om hur planerna ser ut för öppet hus i smedjan första advent.


Tills dess ha det gott!