Nytt spännande samarbete

Under de senaste fem åren har vi arbetat mycket med barn och ungdomar. Det har varit mest genom samarbeten med skolor på "hemmaplan". Nu börjar även skolor från andra orter och kommuner att höra av sig för att se om vi kan hitta olika samarbeten. Detta är oerhört glädjande och vi ser verkligen framemot dessa ny samarbeten!


En av dessa skolor är Faluns praktiska gymnasium som är ett lärlingsbaserat gymnasium. Mer information om skolan i Falun hittar du genom att klicka på länken: Baggium/ Faluns Praktiska gymnasium 


I deras program "Slöjd & form" finns bl.a. inriktningen smide. Ansvarig lärare för programmet är Dunja Kalk. Vårt samarbete denna termin utgörs bl.a.  av att vi varannan vecka har en lärling, som nu går sin sista termin. Jag ska berätta om detta längre fram i vår. 

Till höger i bild värmer Dunja sitt ämne. Det
 visade sig att hon redan kunde smida och det riktigt
 bra dessutom!
Denna vecka besökte Dunja och hennes elever som går andra inriktningar än smide, smedjan. De fick sällskap utav skolans Naturbrukselever, som går inriktningen för "Hovslageri och hästhållning", även de hade sin ansvariga lärare Lars-Ove Ledin med sig.  Tillsamman fick de, elever och lärare, måndag -onsdag en introduktionskurs i konst- och brukssmide.

Lars-ove i färd med att ytbehandla sin grillgafell.
Han blev en viktig resurs när det tunga momentet
att stuka ett 10 mm stål till 20 mm, skulle göras =)

Det som är så spännande när det gäller smide med just skolungdom är den utmaning man ställs inför varje gång man har dem i smedjan. Variationerna i hur de "attackerar" smidet är så varierande och kräver hela tiden av mig som instruktör att vara alert och att snabbt kunna anpassa mitt sätt att "lära ut" utan att ta död på skaparglädje och nyfikenhet. Varje elev är unik och min målsättning är att varje elev skall ha klarat utmaningen med ett, om än trött, så ett förnöjsamt leende.


Emelie är en av de elever som siktar på att bli
 hovslagare. Här är hon i färd med att räcka
foten till sin ljusstake med en tvåkilos hammare!!! 
Några av de elever som besökte oss denna vecka, siktar på att bli Hovslagare. Ett yrke jag själv bara känner till därför att jag haft några hovslagare på smideskurs. Det är en gedigen utbildning som väntar dessa tjejer efter dessa tre gymnasieår och jag hyser stor beundran för de som fixar detta. Jag önskar dem och de övriga elever som gästade oss all lycka till, tack för att ni kom och värmde smedjan med er envisa uthållighet och personlligheter.
Det var tre oerhört givande och utvecklande dagar att få ha dem i smedjan och jag ser så framemot vad detta nya samarbete kan leda till.


Tills vi här eller i smedjan ses Ha det gott
Ann-Kristin