Sommaren som passerat och hösten som gör entré

Sommaren har varit den mest aktiva sommaren vi haft sedan starten i oktober 2007. Sommaren har detta till trots bjudit lite väl behövd semester. Nytt för denna sommar har varit det stora intresset från turister på besök och genomresa, att få prova på att smida. Besökande familjer har inte bara varit svenska utan även Tyska, Amerikanska, och Holländska.

ÅNGANSDAG 9-11 juli

Ett större evenemang "Ångansdag" i Smedjebacken, har vi deltagit i som medarrangörer. Ett fantastiskt roligt och lyckat evenemang, som öppnat dörrar till nya spännande samarbeten. Vi smidde under två dagar med och för besökande. På lördagen flyttade vi ut smedjan till hamnen och de som ville fick smida sig en krok. Som vanligt tittade de vuxna nyfiket på medan barnen smidde för glatta livet.


GÄSTSPEL

Vi har också varit ut på smide på andra orter. För tredje året i rad smidde jag med bror min, Tomas Wiklund, i Västmyckeläng i Älvdalen den 30 juli, under bygdeveckan. Som vanligt stod vi utanför smedjan som ligger mellan det gamla porfyrverket och kvarnen. Även här var det barnen som smidde medan de vuxna tittade på. Det som känns extra roligt i Älvdalen är att man märker ett allt mer tilltagande intresse för smidet, vilket är så skoj.

8 augusti gästspelade jag som smed då Svedvi-Bergshembygdsförening hade sin bygdedag. Föreningen bedriver sin verksamhet på Strömsholmskanals Skantz i Hallstahammar.Jag stod i den smedja man gjort i ordning som faktiskt en gång var områdets underhållssmedja, men som genom åren varit ombyggd till bl.a. hanverksbutik. Smeden som brukar vara där hade andra uppdrag så jag blev liksom "vikarierande" smed. Under fyra fem timmar gästades smedjan av ett par hundra intresserade besökare vilket var fantasiskt roligt.

Det dråpligaste var nog kommentaren från en 6-årig pojke som kom med mamma, pappa och syster. Han tvärstannade i dörren, pekade på mig och utbrast: "Men pappa smeden är ju Tjeeeej!!!!!!"

En annan kommentar som också den fylde smedjan med glada skratt från åskådarna, var stockholmkillen på 7 år, som även han kom med mamma och pappa. Jag försökte att för andra gången på tre timmar få i mig en kopp kaffe när pojken kliver fram till mig och deklarerar: "Jag har ju bara sett smide på TV och nu ville jag ju se smide live!"
Så, vad gör man? Just det, man ställer i från sig den odruckna koppen kaffe och börjar smida LIVE =)


HÖST

Skolstart för mig innebär i huvudsak två saker
1. Hösten är här!
2. Smedjan fylls av nya förväntansfulla skolelever och kursdeltagare!

Men nu är det även tid för att ta emot företag och organisationer som vill ha smide som aktivitet. Det är faktiskt först nu vi ser en ökning igen på sådana beställningar sedan börsfallet. Detta är oerhört skönt, för vi tror att det nu försiktigt är på väg åt rätt håll igen.

LITE NYTT PÅ DENNA BLOGG OCH NY HEMSIDA UNDER HÖSTEN

Under länken KURSER kan du inom kort läsa om de kurser vi kommer att ha under hösten.

Vi håller på att ta fram en helt ny hemsida, tanken är att det ska bli enklare för dig som besökare, att hitta det just du är intresserad av. Den kommer även att inkludera en webbshop med smide från Dalarna och Bergslagen. Främst kommer vi att sälja vårt eget smide. Webbadressen kommer att vara den samma som nu, fast du som besökare kommer till en "vanlig" hemsida i stället. Givetvis kommer denna blogg att finnas kvar under den nya hemsidan.

...Men tillsvidare kommer denna blogg att fungera som vår officiella website.

Ha det gott och passa på att njuta av höstens klara luft och sprakande färger!
Ann-Kristin