Fyra dagar i Norge och en riktig energikick!

Vi har precis kommit oss hem från en riktigt go resa i Norge. Vårt mål var att besöka Nes Järnverksmuseum och Norsk smedförenings årliga smidesträff där.

Under vistelsen där skapades nya kontakter och idéer om såväl samarbeten som aktiviteter. Jag återkommer om detta lite längre fram i höst. Men först vill jag lyfta fram en del av vår resa som liksom inte var planerad, men som gjorde starkt intryck på både mig och Jonny.

Av alla de platser vi passerade på vår resa till Nes Järnverksmuseum utanför Tvedestrand, var Svinndal i Østfold en plats som liksom naglade fast sig i minnet. Mycket för att man där verkligen lagt sig i sinnet att göra samhällets genomfart estetiskt tilltalande.

Vi passerade Svinndal tämligen fort men blev tvungna att vända om och för en stund promenera och ta lite kort.

När man kommer in i det lilla samhället möts man av en fantastiskt vacker helvit träkyrka.
Denna står i en uppenbar kontrast mot den stenkonst man låtit uppföra, men som gör det lilla samhället så spännande. Att just denna dag dessutom bjöd en klarblå himmel och prunkande grönska, förstärkte givetvis upplevelsen avsevärt.

Det är bildkonstnär Bjørn Melbye Gulliksen som gjort dessa i ett samarbete med Østfold Vegvesen. Så här skriver konstnären själv om utsmyckningen på sin hemsida:

Miljögata, Svinndal
Utsmyckningen tar utgångspunkt i en lokalhistorisk tradition om att det på medeltiden fanns en stenkyrka i Svinndal, men man har inte funnit några ruiner eller lämningar av en sådan. Utsmyckningen ger Svinndal en kyrkoruin, placerad i svängen där kyrkan och skolan ligger på varsin sida av vägen. En stor stenskiva är uppdelad, vilka bildar ruinen, en drickfontän är placerad på skolområdet och ett monument på kyrkområdet.

Bildkonstnären var helt okänd för mig, men jag fann hans hemsida via google och kan starkt rekommendera ett besök på den, för de som är intresserade av bildkonst.
http://tilfeldig.org

Jo då vi hittade allt smide att fota också! Kyrkport och gårdstaket! Tills vi här eller i smedjan ses, ha det gott!