1:a advent i smedjan

30 november mellan 11:00 - 16:00 öppnar vi portarna till smedjan för alla intresserade och nyfikna.

Våga Smida ger nyfikna chansen att prova på att smida. Föreningen kommer att ha lotterier där vinsterna utgörs av bl.a. ljusstakar, spikar och grillgafflar m.m
som medlemmarna smidit.


Som extra julklappstips erbjuder Treard AB dagen till ära Lars Enanders finna Smidesbok till ett 1:a adventspris: 250 kr, ordinariepris 290 kr.

De som nu går nybörjarkursen i smide visar vad de smidit under kursen. En liten glimt av alstren har ni sett här på bloggen.
Hovslagare och kursdeltagare Mattias Herjeskog kommer att visa hur man smider hästskor på gammalt vis. Han kommer även att visa hur man skor hästar. Till sin hjälp har han Mats Lindahl som även han är kursdeltagare. Mats som själv håller kurser i Brukskörning, har det nordsvenska stoet Viga med sig, som förhoppningsvis skall låta sig skos under dagen. Viga får en alldeles egen hörna i smedjan, där hon finns att beskåda under dagen.


Här visar Mattias hur man smider hästkor, denna (bilden ovan tv)skall vara till en Ardenner därav storleken XXL.
Problem uppstod när vi inte hade någon fashammare. Men som smeder allt som ofta får göra, smidde han en. Vi tog helt enkelt en huggmejsel som Mattias smidde- och härdade om. När väl det var gjort kunde han fortsätta. Det färdiga resultatet? Kika in på söndag så får du se.


Glögg och pepparkakor kommer att serveras vid öppen eld i smedjan.

Känn dig varmt välkommen till en riktigt mysig första advents aktivitet i smedjan!

Tills vi ses här eller i smedjan ha det gott
Ann-Kristin